آشنایی با انواع لجستیک و تحقق رضایت مشتریان به کمک آنها از اقدامات ضروری هر کسبوکاری بهویژه در حوزه آنلاین بهحساب میآید. زیرا بر اساس تعاریفی که برای مفهوم لجستیک ارائهشده، این فرآیند یک طرح سودمند و حیاتی است که نتایج آن به رضایت مشتری و سوددهی بیزنسها منجر خواهد شد.به همین دلیل مدیرانی که در زنجیره تأمین فعالیت میکنند، میبایست شناخت کافی و لازم را در مورد لجستیک و انواع روشهای مرسوم آن به دست آورده تا بتوانند ضمن کاهش هزینههای جاری خود، خدماترسانی مطلوبی نیز به کاربران داشته باشند. بر این اساس کلیه اقدامات از تولید کالا تا فروش و توزیع آن متناسب با تقاضای مصرفکننده بوده و حتی میتواند در رقابتپذیری شرکتها نیز مؤثر باشد. به همین منظور برای آشنایی با انواع لجستیک و تحقق رضایت مشتریان به کمک آنها در ادامه این مطلب به بررسی هرچه بیشتر این فرآیند پرداختهایم.
تعریف مفهوم لجستیک
در پاسخ به این سؤال که لجستیک چیست، میتوان اینطور گفت که یک سیستم مدیریتی در راستای ارسال کالا در زنجیره تأمین است و کلیه فرآیندها از تهیه و تولید محصول تا جمعآوری، انبارداری و درنهایت ارسال آنها به مصرفکننده را در برمیگیرد. به همین دلیل میتوان نقش این سیستم در کسبوکارهای مختلف بهویژه مشاغلی که از فناوریهای روز و بستر اینترنت برای درآمدزایی استفاده میکنند را بسیار پررنگ و بااهمیت دانست.
به همین دلیل، امروزه لجستیک به یک جایگزین مطمئن و کامل برای روشهای سنتی انتقال محصولات مبدل گردیده است و شرکتهای زیادی از انواع لجستیک برای جلب رضایت مشتریان خود بهره میبرند.

تعریف مدیریت لجستیک
پیش از پرداختن به بحث آشنایی با انواع لجستیک و تحقق رضایت مشتریان به کمک آنها بد نیست در مورد نقش مدیریت در این سیستم نیز نکاتی ارائه نماییم. بهطورکلی اجرای صحیح کلیه مراحل و فرآیندهایی که در تعریف لجستیک به آن اشاره شد درگرو، نظارت و کنترل دقیق و اصولی است که این امر را مدیریت لجستیک تضمین میکند.
به این معنی که مدیریت لجستیک شکاف میان بخشهای مربوط به جابهجایی محصول در زنجیره تأمین از مسیر تولید تا رسیدن به دست مشتری را برطرف نموده و بین عرضه و تقاضا، تعادل برقرار میکند. به همین دلیل شرکتهای فعال در حوزه لجستیک تلاش میکنند در راستای بهبود عملکرد خود و جلب رضایت مشتریان، از تمام ابزارها و امکانات موجود، برای کنترل و مدیریت بهتر فرآیندهای این سیستم بهره ببرند.
آشنایی با انواع لجستیک
بهطورکلی در وهله نخست، میتوان لجستیک را در دو دستهبندی درونسوی و برونسوی موردبررسی قرارداد، سپس در ادامه به سایر انواع این فرآیند نیز اشاره خواهیم داشت:
1- سیستم لجستیک درونسوی
این نوع لجستیک بیانگر، هدایت و انتقال محصول یا بهتر بگوییم مواد خام اولیه به مرحله تولید است که از جانب تأمینکنندگان صورت میپذیرد. بنابراین میتوان لجستیک درونسوی را شامل مراحلی نظیر ذخیره و انتقال تولیدات متنوع دانست.
در ادامه نیز تأمینکنندگان، دادهها و اطلاعات انبار و پروسه تولید را در اختیار مدیریت لجستیک قرار میدهند که این اطلاعات جهت پردازش سفارشات در زنجیره تأمین موردنیاز میباشند. اما نقش این سیستم لجستیک را میتوان، کمک به یکپارچگی فرآیند تولید و حمل اقلام مختلف در این فرآیند دانست. در مواردی نیز برای کارایی بهتر این نوع لجستیک، از فناوریهایی بهره برده میشود که میتواند در روند انتقال سفارشات و موفقیت شرکت مربوطه نیز مؤثر باشد.
2- سیستم لجستیک برونسوی
در ادامه موضوع آشنایی با انواع لجستیک و تحقق رضایت مشتریان به کمک آنها نوع دیگری از این سیستم را با عنوان برونسوی بررسی خواهیم کرد که در آن، حمل و جابهجایی کالاها از مراکز تولیدی به مرحله بعدی زنجیره تأمین، مدیریت میشود.
درواقع ازآنجاییکه تمام این مراحل برای مشتریان طرحریزی شدهاند، عملکرد لجستیک برونسوی نیز در این راستا بوده و از طریق برنامههای از پیش تعیینشده، کار انتقال محصولات را به کاربران نهایی، مدیریت میکند. درواقع برخلاف لجستیک درونسوی که وظیفه جابهجایی میان تأمینکنندگان و شرکتها را بر عهده دارد؛ کارایی جریان برونسوی سیستم لجستیک، برای مشاغلی است که ارسال و توزیع محصولات را از انبار به مشتری پیگیری میکنند.
معرفی سایر انواع لجستیک
در این بخش از آشنایی با انواع لجستیک و تحقق رضایت مشتریان به کمک آنها ، سایر دستهبندیهای این سیستم خدمات توزیع را بررسی و معرفی خواهیم کرد:

اکو لجستیک
لجستیک سبز یا اکو لجستیک از دیگر انواع این سیستم جابهجایی است که مجموعهای از اقدامات و تصمیمگیریها را در راستای حفظ محیطزیست در جریان فعالیتهای لجستیکی مدیریت میکند. این نوع لجستیک تأکید و تمرکز ویژهای بر بهینهسازی ساختار کلیه عملکردها و یا تجهیزات آنها در فرآیند جابهجایی و انتقال کالا دارد، بهطوریکه یک تعادل مناسب میان محیطزیست و تجارت برقرار گردد. این در حالی است که در سیستمهای سنتی حملونقل، عمدتاً توجهی به اکولوژی نمیشود.
لجستیک معکوس
لجستیک معکوس نیز در میان انواع سیستمهای لجستیک دارای فرآیند جالبتوجهی است. بهطوریکه، ارسال محصولات در جریان معکوس و از سوی مشتریان برای شرکتهای موردنظر در زنجیره تأمین را کنترل میکند. به بیان سادهتر، در مواردی که یک کالا یا محصول به دلایل مختلفی مانند معیوب بودن، نیاز به سرویس، اشتباه در ارسال، بازیافت و یا فروش مجدد برگشت داده میشود؛ این نوع لجستیک کارایی دارد.
درواقع آنطور که در این مطلب بیان گردید، آشنایی با انواع لجستیک و تحقق رضایت مشتریان به کمک آنها امکانپذیر خواهد بود که این هدف در لجستیک معکوس بهوضوح قابلمشاهده است. چراکه این سیستم بهطور اختصاصی برای بازگرداندن ایمن و مناسب محصولات به نقطه فروش، طرحریزی شده است.
لجستیک تولیدی
یکی از انواع لجستیک با عنوان لجستیک تولیدی شناخته میشود و همانطور که از نام این سیستم مشخص است، تأکید و تمرکز آن بر تولید کالا و محصولات است. این نوع لجستیک را میتوان دربردارنده موارد و اهداف زیر دانست:
1- طرحریزی یک برنامه و نظارت بر کلیه فرآیندهای داخلی ذخیرهسازی
2- ارسال و جابهجایی مواد اولیه خام و کمکی، لوازمیدکی و اقلام موردنیاز عملیات تولید
بنابراین این سیستم لجستیکی را میتوان مجموعهای از فعالیتها و اقداماتی دانست که منجر به ارائه خدمات تولیدی میشود.
لجستیک توزیعی
برای آشنایی با انواع لجستیک و تحقق رضایت مشتریان به کمک آنها ، اطلاع از عملکرد لجستیک توزیعی نیز خالی از لطف نمیباشد. این سیستم نظارتی دقیق و اساسی بر جابهجایی محصولات از نقطه تولید تا عرضه به مصرفکننده تمرکز دارد.
بهطورکلی این لجستیک کلیه اقدامات و تدارکات را برای انتقال صحیح و مناسب یک کالا به مشتری، مدیریت میکند که میتواند شامل بستهبندی، استعلام موجودی، نظارت انبار، حملونقل و یا بررسی وضعیت سایت و پردازش دادهها یا مواردی از این قبیل باشد. درواقع، میتوان گفت که لجستیک توزیعی، شامل مجموعه فرآیندهای متعددی است که هدف تعریفشده برای آن، توزیع صحیح و ارسال بهموقع محصولات خواهد بود.
لازم به گفتن است که این مفهوم لجستیک از آنجایی حائز اهمیت است که فرآیند عرضه و تقاضا محدود به تعداد، زمان یا مکان خاصی نمیشود و این گستردگی، لزوم ایجاد یک تعادل و توازن را برای پاسخگویی به کاربران و جلب رضایت آنها طلب میکند.
لجستیک اضطراری
طرحریزی یک سیستم برای مواجهه با اتفاقات پیشبینینشده نیز از دیگر جنبههای آشنایی با انواع لجستیک و تحقق رضایت مشتریان به کمک آنها است. عملکرد این سیستم که با عنوان لجستیک اضطراری شناخته میشود در حیطه حمل، ذخیره و انتقال بهموقع محصولات است که با در نظر گرفتن سوانح احتمالی، از بروز تأخیر در تحویل کالا جلوگیری میکند.
لجستیک نظامی
ناگفته پیداست، کاربرد لجستیک نظامی برای عملیاتهای نظامی است که مدیریت این سیستم برعهده افسران نظامی بوده و فرآیندهای تأمین و جابهجایی منابع را در شرایط خاص جنگی و نظامی عهدهدار هستند.
لجستیک چیست/چگونه فرآیندهای لجستیک را بهینه سازی کنیم/لجستیک یعنی چه/لجستیکی به چه معناست/لجستیک در لغت یعنی چه/مدیریت لجستیک چیست/حمل و نقل لجستیک چیست/شرکت لجستیک چیست/انواع لجستیک/انواع لجستیک در زنجیره تامین