پست دریایی را میتوان یکی از شیوههای رایج جابهجایی مرسولات دنیا دانست که در آن از انواع وسایل شناور برای انتقال کالا بر روی سطح دریاها و اقیانوسها استفاده میشود. این روش عمدتاً برای ارسال و جابهجایی محمولههایی به کار میرود که حجم و وزن بالایی دارند و امکان حمل آنها از طریق زمینی و هوایی میسر نبوده یا بهصرفه نیست. از همینرو امروزه پهنه وسیع آبها در کره زمین به بهترین عرصه برای عبور و مرور کشتیهای باری و انتقال محصولات به نقاط مختلف، مبدل گردیده است و بخش قابلتوجهی از ترانزیت کالا به این صورت انجام میپذیرد. درواقع جابهجایی مرسولات از طریق بنادر و دریاها سهم عمده و مهمی در تجارت بینالمللی دارد و همین مسئله موجب سرعت بخشیدن به روند صادرات و واردات کالاها بهویژه در کشورهایی که به دریا و آبهای آزاد دسترسی دارند، شده است.
در این نوشتار به بررسی پست دریایی و هر آنچه لازم است در این رابطه بدانید، خواهیم پرداخت.
تاریخچه حمل بار از طریق دریا
پیشینه استفاده از دریا برای حملونقل کالا به هزاران سال قبل باز میگردد و از گذشته تاکنون یکی از متداولترین شیوههای جابهجایی بار بوده است. بهطوریکه از زمان اختراع کشتی، انواع کالاها از مواد غذایی گرفته تا کالاهای بومی و مصرفی به راحتی از یک نقطه به سایر نقاط دنیا انتقال داده میشد. هرچند کشتیها و شناورهای دریایی علاوهبر حمل اقلام ضروری برای جابهجایی تسلیحات جنگی و غنائم بهدستآمده در جنگهایی که در سدههای قبل رخ میدادند نیز کاربردهای فراوانی داشتند. اما از همان زمان، حجم عمدهای از کالا و مرسولات در بستر اقیانوسها و توسط کشتیها ارسال میشدند و همواره پست دریایی یک عامل مؤثر در گسترش تجارت جهانی بوده است.
به این ترتیب، امروزه ناوگان دریایی و کشتیهایی که توانایی حمل کانتینرهای بزرگ را دارند با بارگیری در پایانههای مخصوص، بخش عظیمی از فرآیند جابهجایی کالا در دنیا را عهدهدار هستند. گفتنی است این فرآیند با حفظ قوانین و چارچوبهای تعیینشده و رعایت نکات ایمنی و امنیتی دریاها و همچنین توجه به موضوع محیط زیست صورت میگیرد.
تعریف پست دریایی
همانطور که میدانید امروزه از روشهای مختلفی برای حمل بار استفاده میشود که یکی از آنها مسیرهای دریایی و اقیانوسها است. به این صورت که محمولههای پستی توسط انواع وسایل شناور از کانالهای آبی موردنظر عبور داده میشوند. این روش پست دریایی نام دارد و شامل جابهجایی کالا و مرسولاتی میشود که اغلب دارای وزن و حجم بالایی هستند. در این فرآیند کشتیها و قایقهای مخصوص برای بارگیری یا تخلیه کالا در بنادری با امکانات و تجهیزات کامل، پهلو میگیرند. ضمن اینکه، کلیه اطلاعات مربوط به بار و محمولههای پستی به دقت بررسی و ارزیابی میشوند و موارد ممنوع یا اقلامی که حمل آنها از راه دریا با مشکلات و خطراتی همراه است، شناسایی خواهند شد. البته بهرغم وجود مراحل و قوانین سختگیرانه، حمل کالا از این طریق با اطمینان بالا صورت میپذیرد.
مزایای حملونقل دریایی
با توجه به اینکه امروزه حجم بالایی از جابهجایی مرسولات در بازارهای جهانی توسط سیستم حملونقل دریایی انجام میشود، میتوان اینطور استنباط کرد که این روش مزایا و ویژگیهای برتری نسبت به ناوگان حملونقل زمینی و هوایی دارد. به همین منظور در این بخش به برخی مزایای پست دریایی مروری خواهیم داشت:
پایین بودن هزینه
یکی از مهمترین مزایای سیستم حملونقل دریایی که موجب شده است تا اکثر تجار و بازرگانان به آن توجه ویژهای نشان دهند، صرفه اقتصادی است. درواقع آنچه موجب گردیده این روش پستی در مقایسه با حملونقل جادهای، هوایی یا ریلی مقرونبهصرفه باشد؛ پایین بودن هزینههای تعمیر و نگهداری ناوگان حملونقل دریایی است. علاوهبر آن در این سیستم، مشکلات و موانعی مانند تهیه امکانات و زیرساختهای لازم و تأمین مخارج مربوط به آن وجود ندارد.
جابهجایی کالاهای بزرگ و حجیم
دیگر مزیت مهم پست دریایی را میتوان امکان جابهجایی محمولههایی با حجم بالا و سنگین دانست. در این روش بهسادگی میتوان هر نوع مرسولهای با ابعاد و وزن زیاد را به نقاط موردنظر منتقل نمود. از طرفی با بهرهگیری از سیستم حملونقل دریایی، دیگر هیچ نگرانی و دغدغهای از بابت آسیبهای احتمالی به اقلام و کالاها نیز وجود ندارد. درواقع ایمنی و امنیت بالا نیز از مزایای مهم این روش به حساب میآید.
حمل کالا در شرایط مختلف
اما یکی از امتیازات مهم حمل بار از طریق دریا که آن را تا حدودی از سایر روشها متمایز میکند، قابلیت جابهجایی مرسولات در شرایط جوی گوناگون است. بهطوریکه حتی بارندگی و بروز سیل و طوفان نیز مانعی برای ارسال محمولههای پستی بهحساب نمیآید و این مورد کاملاً برخلاف دیگر روشهای حمل بار خواهد بود.
ثابت بودن هزینه حملونقل
مزیت مهم دیگری که میتوان برای پست دریایی بیان نمود، ثابت بودن هزینههای مربوط به حمل کالا است. به این معنا که شرکتهای فعال در این زمینه، عمدتاً به ندرت نرخی که بابت خدمات یا کرایه دریافت میکنند را تغییر میدهند. چراکه این شرکتهای بزرگ دریایی بوده که تعیینکننده هزینههای دریافتی برای انتقال و جابهجایی بار هستند و هیچ عامل دیگری نمیتواند باعث تغییر یا افزایش این هزینهها گردد.
انواع روشهای پست دریایی
حملونقل دریایی به روشها و شکلهای متفاوتی قابل انجام است که برخی از آنها را در ادامه معرفی خواهیم کرد:
کراس استافینگ
کراس استافینگ که یکی از روشهای پست دریایی به شمار میآید؛ در مواقعی به کار برده میشود که امکانات و تجهیزات بندر محل تحویل کالا برای پذیرش کشتیهای بزرگ، کارآمد و مطلوب نباشد. از همینرو محمولههای پستی به کشتیهای کوچکتر که قابلیت پهلو گرفتن در این بندرها را دارند، انتقال داده میشود. این قضیه برای بارگیری نیز صدق میکند؛ به این صورت که مرسولات، توسط کشتیهای متعدد و کوچکتر برای تحویل به بنادر بزرگ و کشتیهای باربری مخصوص منتقل میگردند. گفتنی است، کراس استافینگ در مواردی مانند دور زدن تحریمها و تأمین و واردات برخی کالاها نیز کاربرد دارد.
چارترینگ
در شرایطی که حجم محموله موردنظر و کالاها بیشتر از حد معمول است و یا مرسوله فاقد بستهبندی مناسب باشد، بایستی از کشتیهای باربری اجارهای استفاده شود. این روش، چارترینگ یا اجاره کامل کشتی نام دارد.
ترانسشیپ منت
با توجه به اینکه تمامی کشورهای دنیا امکان دسترسی به آبهای آزاد و بهرهمندی از پست دریایی را ندارند، میتوانند از روش ترانسشیپ استفاده کنند. به این صورت که مرسولات پستی به بندری که کمترین فاصله را با محل تحویل دارند، ارسال شده و در ادامه از طریق ناوگان زمینی یا هوایی به مقصد نهایی فرستاده میشوند.
گروپاژ
گروپاژ نیز از روشهای حملونقل دریایی است و در آن کلیه اقلام و محصولات مشابه و یکسان که توسط مراکز تولید و فروش مختلف، صادر میشوند؛ روی یک کشتی بارگیری خواهند شد. در چنین مواردی معمولاً شرکت موردنظر یک بارنامه به صورت گروهی برای تمامی کالاها دریافت میکنند.
فله یا بدون بستهبندی
از آنجاییکه برخی اقلام و کالاها، فاقد بستهبندی هستند و اصطلاحاً به صورت فلهای جابهجا میشوند؛ میبایست در فرآیند پست دریایی از کشتیهای مخصوص برای حمل آنها استفاده کرد. اما بسته به اینکه قصد حمل چه نوع کالایی را داشته باشید، کشتی مورداستفاده برای آنها نیز متفاوت خواهد بود که در ادامه به برخی از این کشتیها اشارهای خواهیم داشت:
-
کشتی حمل محصولات خشک
این کشتیها بر روی عرشه خود دارای انبارهایی بوده که محل جایگیری مواد و محصولات خشک مانند غلات، گندم، ذرت و… هستند. البته علاوهبر این موارد، امکان جابهجایی سایر کالاها و محصولات توسط این کشتیها نیز وجود دارد.
-
کشتی حمل مایعات
این نوع کشتیها که با عنوان تانکر شناخته میشوند، شامل مخزنهایی هستند که جابهجایی مایعات را در پست دریایی به عهدهدارند. این کشتیها بسته به مواد قابل حمل در انواع نفتکش، تانکر حمل گاز مایع و تانکر حمل مواد شیمیایی دستهبندی میشوند.
هرچه سفارشات اینترنتی و مرسولات را زودتر به گیرنده برسانید، اعتبار شما نزد مشتری به همان میزان افزایش مییابد. این تحویلِ سریع و بهموقع،مدیریت ارسال بسته ، پیگیری مرسوله پستی و خدمات پست آنلاین در کنار سایر مزایای ارسالینو، ضمانت ارتقای کسب و کار شماست.