ممنوعات پستی به اقلام و کالاهایی اطلاق میشود که جابهجایی آنها بر اساس قوانین و دستورالعملهای شرکت ملی پست، ممنوع است. درواقع طبق این مقررات، شرکتهای پستی ملزم به رعایت مواردی هستند که طی آن ارسال برخی مرسولات پستی، منع قانونی دارند. این موارد شامل بخشها و بندهای متنوعی است که اطلاع از آن برای تمامی کسبوکارها بهویژه فروشگاههایی که در عرصه اینترنت و بهصورت آنلاین فعالیت میکنند، اهمیت زیادی دارد. چراکه این دسته از مشاغل، خدمات و محصولات مختلفی را به مشتریان خود ارائه مینمایند که ممکن است بیتوجهی به فهرست موارد ممنوعه، مشکلاتی را برای آنها به دنبال داشته باشد. از همینرو میبایست این کسبوکارها، آگاهی خود را در این زمینه افزایش دهند و از چندوچون ارسال کالاهای مختلف، اطلاعات دقیقی داشته باشند.به همین منظور در ادامه این مطلب به بررسی فهرستی از ممنوعات پستی خواهیم پرداخت.
ممنوعیت پستی محمولههای خطرناک
بهطور حتم اولین گروه از اقلامی که ارسال آنها توسط پست با منع قانونی همراه است، وسایل و اشیایی با ماهیت خطرناک هستند. بهطوریکه طبق تشخیص شرکت پست، این بسته و محتوای داخل آن میتواند برای افراد و پرسنل آسیبزا باشد. علاوهبر آن، محمولههایی که ممکن است به سایر بستههای پستی صدمه زده و باعث خراب یا کثیف شدن آنها شود نیز از منظر قوانین پست، دارای محدودیت هستند. اقلامی مانند مواد محترقه و منفجره، تولیدات رادیواکتیو، مهمات و لوازم نظامی مانند نارنجکها و گلولههای مشقی از آن جمله هستند. قرار دادن وسایل و اشیاء برنده و تیز در بسته ارسالی نیز از دیگر مواردی است که حمل آنها غیرمجاز است.
مرسولات غیرمجاز طبق قوانین کلی کشور
با توجه به اینکه معامله برخی اقلام و کالاها از دید قوانین کشوری، جرم بوده و عملی خلاف قانون محسوب میشود، لذا بایستی شرکتهای پست و لجستیک در این خصوص نیز دقت داشته باشند. برخی از این موارد که بهعنوان ممنوعات پستی شناخته میشوند عبارتند از:
- انواع مواد و داروهای مخدر
- کلیه اجناس و لوازمی که منافی عفت و اخلاق هستند اعم از روزنامه، مجله، CD، کتاب و…
- وسایل سرقتی یا تقلبی
- هرگونه کالا یا محصولی که خرید و واردات آنها به کشور غیرمجاز است.
لوازم ممنوعه از دید پلیس فتا
یکسری از اقلام و کالاها نیز هستند که جابهجایی آنها ازنظر پلیس فتا ممنوع بوده و اداره پست نیز موظف است در صورت مشاهده و کشف، از ارسال آنها خودداری نماید. این در حالی است که شناسایی آنها مشمول مجازاتهای قانونی نیز خواهد شد. بر این اساس میتوان ممنوعات پستی اعلامشده از جانب پلیس فتا را در سه دستهبندی زیر تعریف کرد:
تجهیزات ممنوعه
- کلیه تجهیزات مرتبط با ماهواره مانند دیش، رسیور، قیچی و کارت ماهواره
- لوازم جاسوسی مانند دستگاه شنود، وسایل دارای دوربین مانند خودکار، ساعت، عینک، سوئیچ و…
- وسایل ارتباطی و مخابراتی غیرقانونی مانند تلفن دوربرد
- وسایل نظامی مانند باتوم، شوکر، گازهای اشکآور و بیهوشی
- کلیه اقلام مربوط به قمار مانند پاسور، میز و چیپ پوکر
مواد و داروهای غیرمجاز
- هر نوع ماده مخدر و روانگردان
- مشروبات الکلی
- ممنوعات پستی دیگری مانند داروهای غیرمجاز مثل داروی ترک اعتیاد، مکملهای ورزشی، داروهای افزایش قد، چاقی یا لاغری، قرصهای ضدبارداری و…
- وسایل جنسی مانند مانکن، قرص، ژل و یا اسپری
- مواد آتشزا و محترقه و بمب دودزا
محتوای ممنوعه و غیرمجاز
- نرمافزارهای غیرمجاز مانند فیلترشکن و ساکس
- انواع اسکریپتهای غیرمجاز مانند نرمافزار هک، ارسال پیامک رایگان، بدافزارها، کی لاگر و…
- انواع فیلم و سیدیهای مستهجن و یا با محتوای مجرمانه مانند آموزش مسائل جنسی یا رقص
- اقلام مربوط به رمالی و فالگیری
جابهجایی حیوانات زنده
حملونقل حیوانات زنده نیز ازجمله ممنوعات مهم پستی به حساب میآید. البته امروزه مبادلاتی در این راستا میان برخی نهادها و موسسات رسمی از طریق پست صورت میگیرد که برخی از آنها شامل موارد زیر میباشند:
- حشراتی مانند زنبور، زالو، کرم ابریشم
- برخی انگلها و متعلقات مربوط به دفع و کنترل حشرات موذی
- مگسهای دراسوفیلید که برای امور تحقیقاتی بهکاربرده میشوند از ممنوعات پستی نیستند.
موارد ناقض حریم شخصی افراد
بخش دیگری از مقررات تعیینشده برای ممنوعیتهای پستی به قوانین اجتماعی مربوط میشود که یکی از آنها حفظ حریم خصوصی افراد است. بر این اساس مرسولاتی که ناقض این مسئله هستند نیز در این فهرست قرار میگیرند که برخی از آنها شامل موارد زیر هستند:
- ارسال هرگونه اسنادی که حاوی مکاتبات خصوصی میان افرادی غیر از گیرنده و فرستنده بوده، ممنوع است.
- قراردادن اسناد و مکاتبات شخصی از طرف شخصی غیر از فرستنده و گیرنده در امانات پستی غیرمجاز است.
مرسولات ارزشمند مادی
از دیگر مواردی که شرکت ملی پست آنها را در فهرست ممنوعات پستی قرار داده است، وسایل با ارزش و گرانقیمت هستند. ارسال این موارد از طریق امانات و مرسولات غیر بیمه ممنوع بوده و تنها در صورت رعایت سقف ارزش مرسوله و پرداخت بیمه امکان ارسال آنها وجود دارد. تعدادی از این اقلام را در ادامه ذکر خواهیم کرد:
- وجوه نقد و اسکناس، حوالههای بانکی، چک مسافرتی و اوراق بهادار فاقد نام
- سکه و جواهرات و یا سنگهای قیمتی
اوراق و مدارک مربوط به نابینایان
مرسولات مربوط به نابینایان که عمدتاً اوراق و مطبوعات هستند نیز شامل محدودیتها و قوانینی میشود که عدم الصاق تمبر، پرداخت مبلغ و همچنین نبود هرگونه یادداشت و یا مکاتبه در پاکت از آن جمله هستند. علاوهبر آن وجود اوراق بهادار در بستههای پستی نابینایان نیز ممنوع بوده و تنها در صورت رعایت دستورالعملهای اعلامی از جانب پست میتوان از استثنائات موجود در این زمینه بهره برد.
ممنوعات پستی شرکتهای لجستیک
امروزه شرکتهای لجستیک نیز در کنار شرکت ملی پست، مسئولیت تبادل و ارسال بخش عمدهای از مرسولات پستی را برعهده دارند. این شرکتها در راستای قوانین و مقررات مربوط به ممنوعیت ارسال برخی اقلام، تابع دستورالعملهای کلی کشور هستند. اما بسته به نوع فعالیت و مقررات داخلی آنها، ممکن است شرایط ویژهای را برای ارسال کالا در نظر بگیرند که مروری بر شاخصترین آنها خواهیم داشت:
مواد شیمیایی و آسیبزا
کلیه مواد و ترکیبات شیمیایی که قبول و ارسال آنها توسط اداره پست ممنوع هستند نیز ازجمله ممنوعات شرکتهای لجستیک بهحساب میآیند. این ممنوعیت فارغ از اینکه ترکیبات موردنظر غیرمجاز و مخرب بوده و یا از نوع مجاز و برای امور تحقیقاتی و آزمایشگاهی هستند، اعمال میشود. برخی از این ممنوعات پستی عبارتند از:
- خورندههای شیمیایی که به تدابیر خاصی جهت ارسال و جابهجایی نیاز دارند.
- کودهای کشاورزی
- مواد محترقه و قابل اشتعال، ترکیبات حاوی مواد رادیواکتیو
مواد خوراکی و فاسدشدنی
ارسال مواد خوراکی فاسدشدنی مانند گوشت و پروتئین یا میوه و سبزیجات که جابهجایی آنها به رعایت نکات خاص و ویژهای نیاز دارد نیز با موانع و محدودیتهایی همراه هستند. چراکه شرکتهای لجستیک اجازه حمل چنین موادی را ندارند و بایستی توسط شرکتهای مربوطه و فعال در این زمینه انجام بگیرد.
مرسولات حاوی مایعات
حمل و جابهجایی مایعات در اغلب شرکتهای لجستیک به عنوان یکی از ممنوعات پستی به شمار میرود. چراکه احتمال ریختن و نفوذ آنها به سایر مرسولات وجود دارد. مواردی مانند عرقیجات و انواع ترشی که احتمال نشت و صدمه به سایر بستههای پستی را دارند از آن جمله هستند.
اقلام باارزش و گرانقیمت
ارسال کالاهای ارزشمند و قیمتی مانند طلا و جواهرات، وجوه نقد و یا لوازم الکترونیک مانند لپتاپ، گوشی و… نیز در شرکتهای لجستیک با محدودیت و موانعی همراه است. بر این اساس شرکتهای لجستیک نیز همانند شرکت ملی پست یک سقف قیمتی را برای پذیرش چنین اقلامی تعیین میکنند.
مواد مخدر و غیرمجاز
آخرین مورد از ممنوعات پستی در شرکتهای لجستیک به کلیه مواد و داروهای مخدر و غیرمجاز مربوط میشود. مواردی همچون قرصهای روانگردان، مشروبات الکی و مواردی از این دست در فهرست موارد ممنوعه شرکتهای لجستیک به شمار میروند.
هرچه سفارشات اینترنتی و مرسولات را زودتر به گیرنده برسانید، اعتبار شما نزد مشتری به همان میزان افزایش مییابد. این تحویلِ سریع و بهموقع،مدیریت ارسال بسته ، پیگیری مرسوله پستی و خدمات پست آنلاین در کنار سایر مزایای ارسالینو، ضمانت ارتقای کسب و کار شماست.