تجارت اجتماعی یا سوشال کامرس یک مفهوم تازه در حوزه تجارت الکترونیک است که امروزه با توجه به گستردگی پلتفرمهای اجتماعی و افزایش روزافزون خریدوفروش آنلاین، شاهد گرایش بسیاری از کسبوکارها به آن هستیم. درواقع میتوان این گونه از تجارت آنلاین را حاصل تلفیق سوشال مدیا و ایکامرس دانست که موجب تسریع و تسهیل فرآیند خرید برای کاربران و ایجاد یک تجربه جذاب و متفاوت برای آنها شده است. از همینرو امروزه اغلب کسبوکارهایی که همچنان به سبک و سیاق قبل و بهدور از فضای اینترنت فعالیت میکنند با ایجاد چنین بسترهایی و رشد چشمگیر خریدهای آنلاین، اتوماتیکوار کنار گذاشته شدهاند. لذا آنها نیز ناگزیر به تغییر رویه خود و پیوستن به یکی از مدلهای تجارت الکترونیک هستند. برای آشنایی بیشتر با مفهوم تجارت اجتماعی و اطلاع دقیق از چندوچون آن با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
تعریف مفهوم سوشال کامرس
سوشال کامرس (Social commerce) را میتوان بستری برای تبلیغ، ارائه و فروش انواع خدمات و محصولات دانست که از شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام، فیسبوک، توییتر، پینترست و… برای این منظور بهره برده میشود. آنچه موجب گردیده است این سبک از تجارت الکترونیک به موفقترین بستر تجاری مبدل گردد، تعامل راحت کاربران با صاحبان کسبوکارها و فروشندگان است. به همین دلیل اکثر برندها به برگزاری کمپینهای تبلیغاتی در چنین پلتفرمهایی تمایل بیشتری نشان میدهند. زیرا ارتباط مستقیم با مخاطبانشان و اطلاع از نظرات آنها بهسادگی امکانپذیر میشود. در نقطه مقابل نیز، خریداران به دلایلی همچون سرعت و سهولت در انجام صفر تا صد مراحل ثبت سفارشات خود در اپلیکیشنهای محبوبشان، ترجیح میدهند از این طریق به خرید اقلام موردنیازشان بپردازند.
دلایل محبوبیت تجارت اجتماعی
اگر شما نیز جزء افرادی هستید که برای راهاندازی فروشگاه خود در رسانههای اجتماعی تردید دارید میتوانید موارد زیر را مطالعه کرده تا از انجام این کار اطمینان پیدا کنید:
-
افزوده شدن بر تعداد مخاطبان
از آنجایی که میلیونها نفر در دنیا عضو شبکههای اجتماعی مختلف هستند و همهروزه نیز بر این تعداد افزوده میشود؛ احتمال رشد و موفقیت کسبوکارهای فعال در این پلتفرمها نیز بسیار بیشتر است. بنابراین دسترسی به طیف وسیعی از مخاطبان و تضمین فروش و کسب درآمد پایدار، شاخصترین ویژگی شوسال کامرس بوده و جزء اولین ملاحظاتی است که هر کسبوکار برای شروع فعالیت خود به آن توجه دارد. لذا این یک خبر خوب برای شرکتهایی به حساب میآید که از تجارت اجتماعی استفاده میکنند.
-
کمک به بهبود رتبه سایت
تعامل و ارتباط با مخاطبان در شبکههای اجتماعی، علاوهبر آنکه در ایجاد معاملات مستقیم نقش عمده و بسزایی دارد، موجب افزایش ترافیک سایت و بهبود رتبه آن در فهرست نتایج جستجوی کاربران نیز میشود. لذا از این طریق امکان هدایت بخش دیگری از مخاطبان به فروشگاه آنلاین و صفحات اجتماعی نیز وجود دارد.
-
دسترسی راحت مخاطبان
برای تبدیل کاربران به مشتریان فعلی، مهمترین اقدام تعامل بالا و بهبود دسترسی آنها است. البته همانطور که میدانید یکی از ویژگیهای مهم تجارت اجتماعی هم ارتباط بهینه با مخاطبان بوده و همین امر موجب حضور منظم و قدرتمند دنبال کنندگان در کمپینها و مناسبات شده است. لذا احتمال معرفی و پیشنهاد یک شرکت توسط افراد و کاربرانی که در تعامل بیشتری با آن هستند، بالاتر خواهد بود.
در حقیقت سوشال کامرس با تشویق مخاطبان به ایجاد ارتباط بهتر از طریق بازنشر و اشتراکگذاری محتوا و محصولات، آنها را درگیر کسبوکار موردنظر کرده و باعث فروش بیشتر میشود. از طرفی مخاطبان نیز از این طریق خدمات موردنیازشان را به راحتی دریافت میکنند.
-
افزایش تعداد مشتریان وفادار
به طورکلی اصلیترین هدف تجارت اجتماعی کمک به فروش بیشتر از طریق معرفی بهتر خدمات یا محصولات است. این هدف با برقراری ارتباطی نزدیک با مخاطبان قابلدستیابی بوده که در بخش قبل به آن اشاره شد. بر این اساس یک شرکت میتواند بیشترین بهرهبرداری را از این فرصت داشته باشد و اعتماد مشتریان خود را باهدف عمق بخشیدن به وفاداری آنها جلب نماید. درواقع تنها کافیست رضایت مشتریان خود را جلب نموده تا در ادامه شاهد حضور دوباره آنها برای خریدهای بعدی باشید. نکته حائز اهمیت اینکه، هر مشتری جدید، میتواند به مشتری وفادار و همیشگی شما تبدیل شود و لذا نوع عملکرد شما در قبال آنها، تعیینکننده خواهد بود.
-
ارزیابی ساده و راحت عملکرد تجارت
تجارت اجتماعی و فعالیت در سوشال مدیا، ارزیابی و سنجش عملکرد شما را سادهتر میکند. چراکه هریک از پلتفرمهای شبکه اجتماعی دارای معیارهایی هستند که از آن طریق میتوان میزان مشارکت و دسترسی مخاطبان به محتوای صفحه را اندازهگیری کرد. این در حالی است که هر پست و محتوایی که در شبکههای اجتماعی منتشر میشوند نیز دارای قابلیتی هستند که بهواسطه آن مشاهده میزان بازدیدهای وبسایت از طریق تعداد کلیکها را امکانپذیر میسازد. همچنین تعداد دنبال کنندگان، لایکها و نظرات نیز معیاری برای تعیین ROI مثبت یا اندازهگیری نرخ بازگشت سرمایه است.
معرفی تجارت سیار
تجارت سیار یا موبایل کامرس یکی از شاخههای تجارت الکترونیک است که براساس آن یک کسبوکار برنامه ویژهای بر ارائه خدمات و محصولات خود از طریق تجهیزات سیار مانند گوشی هوشمند، تبلت و… دارد. البته در میان انواع متدهای ایکامرس، این شیوه تا حدودی پیشرفتهتر بوده و فعالیتهای تجاری گوناگون از این طریق و با بهرهگیری از اینترنت و فناوریهای بیسیم به مبادلات پولساز میپردازند. مزیت این روش، امکان ارائه خدمات بدون محدودیت زمانی و مکانی است و فعالین این حوزه و مخاطبانشان، قادر به درآمدزایی و دریافت خدمات در هر شرایطی است. به همین دلیل موبایل کامرس بهعنوان شکل پیشرفتهتری از تجارت الکترونیک شناخته میشود. در صورتیکه علاقهمند به کسب اطلاعات بیشتر و کاملتری در رابطه با تجارت سیار و مزایای آن هستید، ما را تا انتهای این مطلب همراهی کنید.
تعریف موبایل کامرس و ویژگیهای آن
تجارت سیار، شامل هر نوع معامله و خریدوفروش در بستر اینترنت و از طریق ابزار و لوازم الکترونیکی وایرلس است. آنچه موجب توفیق این شیوه از میان انواع تکنیکهای تجارت الکترونیک گردیده، ویژگیهای منحصربهفرد آن اعم از قابلیت حمل و عدم وابستگی در زمان و مکان است. به طوریکه با دسترسی به اپلیکیشنهای مربوطه و در اختیار داشتن اینترنت، به راحتی میتوان از آن بدون محدودیت استفاده کرد. از سوی دیگر، دسترسی راحت و گسترده نیز شاخصه دیگر این روش بوده که موجب گردیده است افراد خیلی راحت بتوانند به هر نوع کالا یا خدماتی دسترسی داشته باشند. ضمن آنکه سرویسهای پرداخت سیار نیز امکان تجربه یک خرید جذاب با پرداختی آسان را برای کاربران به وجود میآورد.
مزایای استفاده از تجارت سیار
از مزایای عمده تجارت مبتنی بر فناوریهای سیار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سطح دسترسی بالا: با توجه به اینکه فناوری بیسیم دارای سطح دسترسی بالایی هستند، استفاده از آنها در هر شرایطی حتی در مسافرت یا حین انجام کار نیز امکانپذیر خواهد بود.
- قابلیت موقعیتیابی: برخورداری از سیستم موقعیتیاب در تجهیزات الکترونیکی موبایل کامرس به شناسایی مخاطبان خود از میان کاربران یک موقعیت خاص کمک زیادی میکند.
- ایجاد مشتریان وفادار: مشتریان در این مدل پیشرفته از تجارت الکترونیک و به واسطه محدود نبودن به زمان و مکان، وفادارتر هستند و میتوان روی این مزیت برنامه ویژهای تدوین کرد.
- مشتری محور بودن: نفوذ و کارایی لوازم مورد استفاده در تجارت سیار نسبتاً زیاد بوده و همین امر زمینه را برای عملکرد خلاقتر کسبوکارها و طراحی ایدههای مشتریمحور فراهم میکند.
- کمک به تصمیمگیری بهتر: بهرهگیری از فناوریهای سیار، تأثیر قابلتوجهی در تصمیمگیری بهتر مدیران کسبوکارها دارد. چراکه دسترسی به بهترین کانالها برای جمعآوری اطلاعات تازه از این طریق سادهتر میشود.
- کاهش هزینههای عملیاتی: خدمات پرداخت سیار با کمترین دخالت نیروی انسانی نیز از دیگر مزیتهای مهم سوشال موبایل است که باعث کاهش هزینههای عملیاتی میشود.
- بهبود پاسخگویی: افزایش رضایت مشتریان درگرو پاسخگویی مناسب و دقیق به نیاز کاربران بوده که این موضوع در تجارت سیار به شکل بهینهای صورت پذیرفته است.
موانع توسعه موبایل کامرس
اساساً در بخش توسعه تجارت مبتنی بر فناوری سیار، موانع و مشکلات زیادی وجود دارد که در ادامه مروری بر آنها خواهیم داشت:
1- مشکلات فنی و ساختاری
وجود کم و کاستی در بخشهای فنی سیستمهای بیسیم، متعاقباً موجب بروز مشکلاتی در زمینه تأمین امنیت شبکه به ویژه در جریان انتقال دادههای شخصی و یا سرعت خواهد شد. همین امر میتواند به نارضایتی کاربران و عدم تمایل آنها به استفاده از خدمات این نوع تجارت منتهی شود. از طرفی، عدم برخورداری از دانش فنی لازم نیز میتواند مانعی برای توسعه تجارت سیار و عاملی برای ناکارآمد بودن آن باشد.
2- ایرادات سازمانی
اجرای صحیح سیستمهای شبکه وایرلس، نیازمند برخورداری از یک ساختار سازمانی مطلوب است. به این معنی که نداشتن یک چارچوب مشخص و بیهدف بودن، میتواند ایراداتی را در بخشهای داخلی و خارجی شبکه به وجود آورد. البته برخی بر این عقیدهاند که با الگوبرداری از سایر کشورها میتوان این ایرادات را برطرف نمود که همین امر در نوع خود نیز اشتباه بوده و باعث اختلال در شبکههای ارتباطی و ناسازگاری با سوشال موبایل میشود.
3- کمبودهای عملیاتی
یکی از موضوعات بسیار مهم در ارائه خدمات توسط شبکه سیار به تأمین امنیت مربوط میشود. در این راستا عواملی همچون پوشش ضعیف شبکه موبایلی و یا وجود محدودیتهای فنی و دانش کارکنان نیز موجب توقف توسعه این نوع تجارت میشود.
4- محدودیت مالی
همانطور که قبلتر نیز اشاره شد، تجارت سیار در کاهش هزینه مربوط به تبادلات بانکی تأثیر چشمگیری دارد. اما تأمین هزینههای اولیه مانند تهیه ملزومات و یا آموزشهای فنی و بازاریابی ضروری هستند. همچنین هزینه ارتباطات در فرآیند بانکداری الکترونیک نیز از موارد تحمیلی در این سیستم بوده که بهعنوان یک مانع برای توسعه شبکه سیار شناخته میشود.
هرچه سفارشات اینترنتی و مرسولات را زودتر به گیرنده برسانید، اعتبار شما نزد مشتری به همان میزان افزایش مییابد. این تحویلِ سریع و بهموقع،مدیریت ارسال بسته ، پیگیری مرسوله پستی و خدمات پست آنلاین در کنار سایر مزایای ارسالینو، ضمانت ارتقای کسب و کار شماست.